Levesek

A makrobiotikus étkezésre jellemző a napi rendszerességű leves fogyasztás. Többnyire meleg reggelivel indítjuk a napot, amelynek egyik fogása a leves, méghozzá miso-val ízesítve. Ettől máris energiával feltöltődve nézünk a napi teendőink elébe.

Levesek segítségével szükségletünknek megfelelően, gyorsan változtathatjuk meg energiáinkat. Készíthetünk tisztító leveseket, erősítő-energizáló, vagy épp relaxáló hatással bíró leveseket, annak függvényében, hogy aktuálisan mire van leginkább szükségünk.

Néhány jó tanács leves készítéséhez:
Adagonként 1 csészényi (2,5 dl) víz szükséges a leveshez.

• Miso leveshez adagonként max. 1 teáskanálnyi miso pasztát használjunk. A misot egy kis főzőlével elkeverjük, és a főzés végén tesszük a leveshez. Nem szabad felforrnia, de 2-3 percig forralás nélkül főzni kell.
• A zöldségeket a felforralt vízbe tegyük, így a zöldségekben marad az íz. Ha szárított zöldséget használunk, akkor nem kell megvárni amíg a víz felforr.
• Algafélékből adagonként bélyegnyi nagyságút használunk. A kombu algát a főzés elején tegyük a levesbe, és a végén vegyük ki, apróra vágva a levesbe visszatéve fogyasztható, vagy egészben babok főzéséhez újra felhasználható. Wakame algát elég a főzés végén a leveshez adni, mielőtt a misot hozzáadnánk.
• Shiitakéból (szárított) fejenként 1 db-ot teszünk a levesbe, de télen kevesebbet használjuk, mert hűtő hatású.
• A levest tálalás előtt mindig szórjuk meg kevés újhagyma zöldjével, snidlinggel, vagy petrezselyem zölddel, tavasszal zöldségcsírákkal.
• A zöldségeket ne főzzük túl, mert akkor elveszítik energiájukat.
 
Aktuális egészségi állapotunknak, szükségletünknek megfelelően válasszuk meg levesünk fajtáját és napi mennyiségét. 

 

Receptjeim

CITROMOS-ZELLERES RETEK LEVES

Tavasszal vétek lenne kihagyni ezt az üdítően finom, könnyű levest! HOZZÁVALÓK: 2 csomó zsenge tavaszi retek (negyedelve, vagy nyolcadolva) 1 db kisebb zellergumó (kis kockákra vágva) 4 szál újhagyma karikára vágva 2 db halványító zeller szár vékony karikára vágva (elhagyható) tengeri só, vagy...
>

TÁRKONYOS ZÖLDSÉGLEVES

Egy kellemes nyári frissítő leves, amelyet mindig az aktuális idényzöldségekből érdemes elkészíteni. Én most a következő változatot készítettem el: Recept 4 főe: 1 csészényi sárgarépa karikára vágva 1 csészényi fehérrépa karikára vágva 1 db zsenge karalábé kis kockára vágva 4 db nagyobb fej...
>

MEDVEHGYMA KRÉMLEVES

Itt a medvehagyma szezonja. Készíthetsz belőle sokféle finomságot, például levest, peszto-t, medvehagymás gabonát, teheted sós rágcsákba, vagy salátákba. Nyersen fokhagymás-hagymás az íze, ha hőkezeled, akkor szinte ízetlenné válik, és értékes hatóanyagait is elveszíti. Kiváló májtisztító,...
>

CSICSÓKA KRÉMLEVES

Finom, téli melegítő levest készítettem csicsókából (4 főre) kb. 0,5 kg csicsóka meghámozva, karikákra vágva 1 szál póréhagyma ferde karikákra vágva 2 gerezd fokhagyma zúzva 2 evőkanál citromlé tengeri só ízlés szerint 1 mokkáskanál borsikafű 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem 1 evőkanál hidegen...
>

LEVES FELTÉT - LENMAGOS KRÉKER

Nem éppen leves, de elsősorban leveshez ajánlom ezt az egyszerűen elkészíthető rágcsálnivalót. Szinte bármely krémleves kíváló kísérője lehet. 160 g barna lenmag 160 g hántolatlan szezámmag 300 ml víz 3 evőkanál aszalt paradicsom porrá őrölve (kelyhes turmixban) 40 g apróra vágott lilahagyma 2-3...
>

Gesztenye Krémleves Zellerrel és Almával

Nálunk az őszi-téi időszak egyik slágere a gesztenye. Csak úgy megsütve, vagy zöldségekkel pirítva, rizzsel összefőzve és természetesen levesként, desszertekben, azaz minden formában szeretjük. Íme egy laktató gesztenyés-zöldséges krémleves: 1 fej vöröshagyma apróra vágva 1 kis szál póré apróra...
>

MISO LEVES

Miso az „Istenek ajándéka” A miso egy sötétbarna, selymes püré, amely fermentált szójababból készül, barnarizst, vagy árpát, tengeri sót tartalmaz. A jó minőségű miso nem tartalmaz egyéb hozzáadott anyagokat, tartósítószert, színezéket. Néhány hónapon, vagy éveken át tartó érlelést követően kerül a...
>