NYÁRI JÓGATANÁCSOK - ÖSSZHANGBAN A TERMÉSZETTEL

A makrobiotika  és az ajurvéda szerint egyaránt kiemelt fontossággal bír a természet ritmusa, körforgása, az évszakok változása, és annak az emberi testre, lélekre gyakorolt hatása.

Felpörgetett, már-már betegesen teljesítmény orientált modern világunkban, a technika vívmányainak „segítségével” életvitelünk nagyon megváltozott, egyre kevésbé vagyunk összhangban a természettel és önmagunkkal. A technikai lehetőségeknek köszönhetően már nem csak azt ehetjük, amit az adott évszakban megtermelünk, nem kell aludni menni, amikor lemegy a nap és besötétedik, mindegy milyen az időjárás, forróságban, és nagy hidegben is tetszőlegesen alakíthatjuk környezetünk hőmérsékletét, nem vagyunk kitéve az időjárás elemeinek.
Hatalmas a bőség, a kínálat, ami aztán az igényünket is egyre csak növeszti, az érzékeinket pedig folyamatosan tompítja, túlstimulálja. A bőségáradatban nehéz eligazodni, hogy mikor mi a valódi szükségletem, mi szolgálja az egészségemet, és mi az, ami csak egy gerjesztett igény, egy vélt valóság.
A természet, és a saját biológiai ritmusod azonban mindig iránytűként szolgálhat neked. A legtöbb betegség kialakulása annak köszönhető, hogy az ember nincs összhangban a természet és a saját biológiai ritmusával.
Ha tekintettel vagy a természet változásaira, ritmusára, és annak megfelelően éled az életedet, kiegyensúlyozott, harmonikus állapotot érhetsz el, ami a testi-lelki egyensúlyod alapja, az egészséged megőrzésének, helyreállításának kulcsa.
Ha mindennapi életed folyamán nem vagy tekintettel az évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél), és a napszakok (nappal-éjjel) jellemzőire, ha a természet folyamatait sem táplálkozásod, sem pihenésed, sem aktivitásod tekintetében nem veszed figyelembe, kimeríted a szervezetedet, felborítod a bioritmusodat, az egyensúlyodat. Ez előbb-utóbb különféle zavarokhoz, rossz közérzethez, majd betegségekhez vezet.
Léteznek kivilágított futópályák, teniszpályák, és sok edzőterem is nyitva van a nap 24 órájában, így éjjel 1 órakor is módodban áll megtartani a napi edzést, de jó ha tudod, hogy ez az időszak a pihenésre, a sejtszintű méregtelenítésre szolgál. Ez alól Te sem vagy kivétel.
A decemberi fagyos időben is leugorhatsz a közeli boltba egy kis uborkáért, és jóízűen falatozhatsz egy kis nyers ubi salit, de tudd, hogy az uborka azért terem nyáron, mert lédússágára, hűtő energiájára a nyári melegben van szükséged, a nyár időjárási hatásait ellensúlyozza, de télen csak kimeríti energiáidat. Ha nem a termőszezonjában fogyasztod a zöldségeket, nem ellensúlyozza az időjárás, az évszak hatásait.
Bármely szezon zöldségeit előveheted a fagyasztóból, de jó tudni, hogy a mirelit alapanyagok (hiába főzöd meg) az energiák pangását okozzák, hűtenek, akadályozzák a kiválasztást.
Minden zöldség szezonjában, frissen fogyasztva szolgálja leginkább az egészségedet, a jóllétedet, támogatja energiáidat, ellensúlyozza az adott évszakra jellemző hatásokat.

Melyik napszakban milyen tevékenység ideális:
Kelj korán! Reggel 6 óra körül, vagy egy kicsit előtte érdemes felkelni, ez elősegíti az ébredési, és ürítési folyamataidat, egész napra garantálja frissességedet, könnyedségedet. Nyáron a nap is korábban kel, viszont később nyugszik, csak figyelj a természet ritmusára.
Reggelizés ideális ideje 7-8 óra körül van. Kezd a napot egy bögre meleg víz elkortyolásával, amelybe igény szerint citromot, vagy gyömbérlét is tehetsz (a gyömbér melegít).
Jó ilyenkor egy kis zöldséges leves, párolt zöldségek, igény szerint egy híg gabonakása.
Aktív, termelékeny időszak a 10-14 óra, amely alkalmas bármely szellemi, vagy fizikai tevékenységre, munkára.
Amikor a Nap a legmagasabban jár, kb. 12 órakor az emésztésünk is a legerőteljesebb, legaktívabb. Ideális az ebédet erre az időszakra ütemezni. Ekkor a kicsit nehezebb ételeket is könnyebben megemészted.
14-18 óra között is nagyon aktív a szervezetünk, ez is ideális időszak munkavégzésre, tanulásra és sportolásra egyaránt.
Vacsora ideális ideje 18 óra körül van, de érdemes napnyugta előtt befejezni az utolsó étkezést. Ezt követően elfogyasztott ételek  már nem emésztődnek meg, zavarja az éjszakai pihenést, növeli a salakanyag termelést és felhalmozódást, reggel fáradtan ébredhetsz.
18-22 óra között energiáink csökkennek, lassulunk, tompábbá válunk. Ez az időszak ideális családi, baráti beszélgetésekre, együttlétre.
Lefekvésre a 22 óra körüli időszak az optimális. Így a szervezeted kellő hatékonysággal tud dolgozni a tisztításon, a méreganyagok eltávolításán, a regenerálódáson, a tápanyagok sejtszintű beépítésén, a napi történések testi-lelki feldolgozásán. Ha nem pihensz le ebben az időszakban, akkor számos biológiai folyamatodat megakadályozol, hátráltatsz, kimeríted magadat.
Jóga a konyhában nyáron:
Egyél kevesebbet, és ételeid legyenek könnyedebbek, lédúsak, folyékonyak. Egyél több nyers zöldséget, salátát, válaszd a szezon zöldségeit, gyümölcseit.
Nyáron csökken a fehérje iránti igényünk, egyél könnyedebb hüvelyeseket (mung dhal, vöröslencse, stb.), húsfélék közül esetleg halat.
Gabonák közül is válaszd a könnyedebb, a nyári meleget ellensúlyozó fajtákat, pl. kukorica, jázminrizs, basmati rizs, quinoa, árpa.
Használj friss zöldfűszereket (kapor, menta, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, stb.), ezek is segítik ellensúlyozni a meleget. Ajánlott még az édeskömény, kömény, koriander, görögszéna mag.
Csökkents a só és az olaj fogyasztását, erőteljes, stimuláló fűszereket inkább ne használj.
Ideális főzési technikák nyáron a gőzölés, blansírozás, forrázás, wok-ban való főzés, és a nyers étel fogyasztás, azaz a rövid főzési idővel készült ételek.
Ételed ne legyen se forró, se jeges
Az étkezések nyáron is legyenek rendszeresek.

Hűtő testgyakorlás nyáron:
Délben és kora délután, amikor az idő a legmelegebb, kerüld a fizikai aktivitást, a megerőltető gyakorlást. Legyél sokat a szabadban, ússz, válaszd a vizes sportokat.
Az elme és a test lazítása kiemelt fontossággal bír nyáron, ezzel ellensúlyozható a megnövekedett tűz, forróság. Lazíts, relaxálj.
Jógagyakorlatok közül hűtő hatásúak az
oldalra döntések
előre hajlítások, különösen terpeszben végezve
csavarások semlegesek, kiegyensúlyoznak
ülő pózok
fekvő pózok
fordított testhelyzetek közül azok, amelyeket előre hajlított nyakkal végzünk, pl. szarvangaszana
hosszan kitartott (10 légzésig), de erőfeszítést nem igénylő ászanák
szájon át történő légzések pl. sitkari, vagy sitali légzés
Néhány példa a hűtő gyakorlatokra: balaszana, pascsimottanaszana, supta baddha kónaszana, jathara parivartanaszana, savaszana