MIKOR ÉS HOGYAN EGYÜNK?

Nem elegendő az elfogyasztott ételeink fajtáin, összetételén változtatnunk, az egészségünk szempontjából az is éppoly fontos, hogy hogyan étkezünk.

  • az étel rágása
  • az étel hőmérséklete
  • az étkezés körülményei, légköre
  • az étkezések időpontjai, rendszeressége

Rágjunk, mivel így daraboljuk, aprítjuk fel az ételt, és keverjük el az emésztőenzimeket tartalmazó nyállal. A nyál révén az étel nedves lesz, könnyebb lenyelni, a benne lévő enzimek megkezdik a szénhidrátok bontását. Ha a szájban nem kezdődik meg az emésztés, elégtelen lebontással számolhatunk, melynek kellemetlen következménye a puffadás lehet. A rágás során a szájban lévő érzékelőink jelzik az emésztőrendszer további részeinek a táplálék összetételét, , hogy megfelelő emésztőnedv keverék termelődhessen. A rágással fogaink, fogínyünk vérellátását javítjuk, így csökkentve a fogak romlásának, fogíny gyulladásának esélyét. Az alapos rágás nélkülözhetetlen a jó emésztéshez.

Emésztőenzimjeink, emésztőnedveink a nekik optimális hőmérsékleten működnek megfelelően, így ha szervezetünket túlságosan lehűtjük, vagy felforrósítjuk az elfogyasztott túl hideg, vagy túl meleg étellel, csökken az emésztés hatékonysága, így emésztési zavarok, hurutok, felszívódási problémák alakulhatnak ki, a táplálék egy része emésztetlenül pang, rothat a bélrendszerben, így mérgezve a szervezetet. Kerüljük el a forró, és a jeges ételeket, italokat.

Lassíts le, csendesedj el, add át magad az étkezés perceinek, tölts egy kis időt önmagaddal és az ételeddel. Az étel látványa, a tálalás, a terített asztal, az étkezés nyugodt, békés helyszíne, az illatok, színek, egyszóval az étkezés hangulata, légköre segíti, hogy megjöjjön az étvágyunk, beinduljon az emésztőnedvek termelése. Ideges körülmények hatására gyomrunk összeszorul, nem tudja ellátni feladatát. A nyugodt, ízlelésben, érzékelésben, tapasztalásban gazdag étkezés elégedetté teszi testedet, lelkedet. 

Mikor együnk? Csakis, amikor éhesek vagyunk. Napi 2-3 étkezés általában elegendő, de van aki 4-5 étkezést igényel. A lényeg, hogy két étkezés között legyen elegendő ideje az emésztőrendszernek a pihenésre, hagyjuk,  hogy megéhezzünk. Lefekvés előtt 3 órával étkezzünk utoljára, hogy mire lepihenünk a gyomor kiürüljön. Az étkezések időpontjai legyenek közel azonosak, hogy szervezetünk felkészülhessen a táplálék fogadására.