MIGRÉN JÓGÁJA

A migrén során az agyi artériák görcsöt kapnak, és az agyban lévő véredények kitágulnak, és így nyomást gyakorolnak az idegekre és erőteljes fájdalmat okoznak. A migrén gyakori velejárója a hányinger, savas gyomor, ingerültség, zsúfoltság a fejben, mohóság, magas testhőmérséklet, gyulladásos tünetek, látás zavarok, érzékenység a fényre, zajra.  A migrénes fájdalom annyira erős lehet, hogy ágyhoz köt, munkaképtelenné, kiszolgáltatottá tesz.

A migrén lehetőséget ad, hogy leadd a felgyülemlett feszültséget, felgyülemlett érzelmeket, amelyet ösztönöd, belső igényed, vágyaid és gondolkodásod közötti konfliktus okoz. A migrén tanúskodhat bezárkózásról, vagy épp egyoldalú gondolkodásról, helyzetértékelésről, érzések egyoldalúságáról.

Kifogásaink is megjelenhetnek migrén formájában, ha nem merünk valamiért őszintén nemet mondani, ha nem ismerjük fel belső igényeinket, és nem adunk teret azoknak sem mi magunk, sem mástól nem követeljük meg azt.

A migrén hátterében a következő okok állhatnak

A migrén hátterében számos ok húzódhat meg, és sok esetben megfigyelhető családi halmozódás. Mivel genetikai ok nem bizonyított, így én inkább a környezettől tanult viselkedésre, illetve a családtagok hasonló életmódbéli sajátosságaira gyanakszom ilyenkor.

A túlhajszoltság, az alváshiány, a stressz, az elégtelen emésztés, emésztési zavarok, izomfeszültség egyaránt szerepelhet a migrén kiváltó okai között. A migrén sokkal több nőt kínoz, férfiak esetében ritkának mondható. Sok nőt ciklikusan kínoz ez a súlyos fejfájás, leginkább a menstruációt megelőző időszakban (PMS tünetként), vagy menstruációja napjain jelentkezik hónapról hónapra, szoros összefüggést mutatva a női hormonok hullámzásával (többnyire ösztrogénszint csökkenésével).

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a stagnáló máj energia okozza a hő felgyülemlését és fejbe való felemelkedését, amely a migrénes tüneteket eredményezi.

A májat megterhelik a különféle mesterséges hormonok szedése, szteroidokat tartalmazó készítmények alkalmazása, az élelmiszerekkel magadhoz vett vegyszerek, színező anyagok, konzerváló anyagok, vagy épp maguk a finomított élelmiszerek (üres szénhidrátok), cukrok, mesterséges édesítők, kávé, alkohol, dohányzás.

Mit tehetsz a migrén elkerüléséért, a migrénes fájdalom csökkentéséért?

ÉTRENDI, ÉTKEZÉSI VÁLTOZTATÁSOK:

Érdemes a máj tisztulását elősegítő, májat tehermentesítő étrendet folytatni. Az étkezés legyen rendszeres, teremts nyugodt, békés körülményeket, rágd meg alaposan az ételeket. Lehetőség szerint 19 óra után már ne étkezz, és 22 órakor térj nyugovóra, ezzel is segítve a máj működését. Ügyelj arra, hogy ne edd túl magad, különösen a premenstruációs időszakban esetlegesen jelentkező mohó étvágy esetén.

Iktass be az étrendedbe sok zöld leveles friss zöldséget a szezonnak megfelelően (blansírozva, gőzölve). Gabonák közül válaszd az árpát esetleg hato mugit, ha van. illetve aszalt tönkölyt (grünkern). Természetesen a barnarizs is jó választás a felsoroltak mellett. Fogyassz pirított árpából készült teát (mugicha), amely nyugtat, tisztít, hűtő hatású és még finom is. Választhatsz gyermekláncfű gyökér teát is.

Ételeid legyenek könnyedek, egyszerűek, kerüld a húsféléket, sajtokat (tejtermékeket minden formában), olajban sülteket (kevés olajat használj, ami hidegen sajtolt szezámolaj legyen). Érdemes a burgonyát, paradicsomot, citrusféléket is kerülni, mert ezek is migrénkiváltók lehetnek. Kerüld a sok édességet, a cukros ételeket. Édesítésre legjobb ha árpamalátát, vagy rizsszirupot használsz. Túlságosan melegítő hatásuk miatt a stimuláló fűszeres ételeket is mérsékeld, vagy hagyd el.

Az évciklusokhoz alkalmazkodó, friss zöldségeken és gabonákon alapuló étrend, némi hüvelyessel kiegészítve nagy segítségedre lehet a migrénes rohamok megelőzésében.

Évszakváltáskor, leginkább a télből-tavaszba és nyárból az őszbe való átmenet idején tarts tisztítókúrákat. Ennek kivitelezéséhez érdemes szakember tanácsát kérned, vagy szakember által összeállított és vezetett kúrán résztvenni.

Mivel a máj összefügg a kreatív energiákkal ezért a kreatív női energiák elfojtásában, stagnálásában találhatjuk meg a migrén gyökerét. Sok esetben gyógyírt hoz a migrénre, ha kreatív energiáidat felszabadítva hagyod, hogy ezek az energiák életre keljenek, testet öltsenek.

JÓGA – MIKOR, HOGYAN GYAKOROLJ A MIGRÉN ENYHÍTÉSÉRE, ELKEKRÜLÉSÉRE

A jóga különféle gyakorlatai az étrendi változtatásokkal kiegészítve akár teljes mértékben képesek megszüntetni a migrénes rohamokat a lelki, érzelmi, fizikai blokkok, érzelmi, mentális feszültségek oldásával, testi-lelki-érzelmi egyensúly megteremtésével. A jóga gyakorlásával a fejben lévő nyomás, a feszültség csökken, a közérzet javul.

Satkarmák (tisztító gyakorlatok) közül a neti (orrmosás) alkalmazását érdemes napi szinten beiktatni a reggeli rutinodba. Ennek elsajátítása könnyű, és házilag biztonságosan kivitelezhető, csillapítja az arc és fej idegeit.

Rendszeresen végezz ízület és mirigy gyakorlatokat, valamint a test energiaáramlásának fokozására gyakorold a shakti bandha aszanakat (energia blokkokat oldó 7 póz).

Gyakorlásodat zárd nadi sodhana-val (váltott orrlyukú légzés), valamint relaxálj hosszan, amelyhez a savaszana, vagy supta baddha konaszana (alátámasztással) testhelyzetet ajánlom. 30-40 perc jóga nidra rendkívül hasznos heti több alkalommal.

Mivel a migrén a nők többségénél a hormonális változásokhoz, azaz a havi ciklushoz igazodóan jelentkezik, gyakorlásod során vedd figyelembe, hogy menstruációs ciklusod mely szakaszában tartasz épp, és abban a szakaszban mik a testi-lelki-szellemi igényeid.

A menstruációd befejeztét követően, ha épp nem kínoz a migrén gyakorolj élénkítő hatású Napüdvözleteket, és fordított testhelyzeteket (migrén alatt ne végezd), mint például a viparita karani, szarvangaszana. Ezek segítik hormonális egyensúlyod kialakulását és megnyugtatják az idegrendszert. Érdemes adho mukha svanaszana-t, praszarita padottanaszana-t is rendszeresen végezni, továbbá a hűtő hatású előrehajlásokról (pascsimottanaszana, uttanaszana, dzsanu sirsaszana) se feledkezz meg. A méregtelenedést segítő csavarások is szerepeljenek gyakorlatsorodban. Pihenj balaszana-ban.

Migrén idején, annak enyhítésére a következő pozíciókat ajánlom: pihenj, relaxálj balaszana-ban, vagy válaszd a pascsimottanaszana-t, vagy a dszanu sirsaszanat úgy, hogy homlokodat keresztbe fektetett hengerpárnán pihenteted meg.

Halánték masszázst is végezhetsz úgy, hogy vadzsraszana-ban kényelmesen elhelyezkedsz, majd mindkét mutatóujjad a szemöldököd közötti pontra nyomod (a tenyérgyökkel is végezheted), és elindítod felfelé az ujjakat a homlokon a hajas fejbőr vonaláig, majd ki a halántékig és vissza a szemöldök közötti pontra. Az ujjakkal (vagy tenyérgyökkel) mindvégig gyakorolj nyomást a területre. Ismételd 6-9 alkalommal. Majd pihenj, relaxálj valamely fent ajánlott pózban.

Gyakorlásodban légy elkötelezett, és összpontosított, figyelj ciklusod változó igényeire, és engedd azokat érvényesülni, kapcsolódj a ciklusodhoz. Engedd női kreatív erőd kiteljesedni, és ne feledd, hogy nincs szükséged a migrénre, hogy kiereszd a feszültséget, vagy épp őszintén nemet tudj mondani valamire.

Az ajánlott gyakorlatokat, szekvenciákat kis csoportos női jóga óráimon, ciklusjóga tanfolyamaimon, vagy akár egyéni jógaórák keretében is elsajátíthatod.

Figyelem: a fenti javaslatok általános tanácsok, az egyéni alkatot, egyéni sajátosságokat nem veszi figyelembe.

Forrásmunkák:

Bobby Clennel: Nők jóga könyve Filosz Kiadó, Budapest 2016

B.K.S. Ixengar: Jóga új megvilágításba Saxum Kiadó Budapest, 1999

Ruediger Dahlke: A betegség mint szimbólum Édesvíz Kiadó Budapest 2005

Tara Stiles:Gyógyító jóga Édesvíz Kiadó Budapest, 2016