KOVÁSZOLT KENYÉR KÉSZÍTÉS ÉS FOGYASZTÁS ELŐNYEI

Amikor belevágtam a makrobiotikus életmódba, a különféle egészségügyi kihívásaim matt csak heti 1-2 alkalommal fogyaszthattam kenyeret, de csakis szigorúan hagyományos kovászolási eljárással készült kenyérről lehetett szó. Bevallom akkoriban nem volt könnyű ilyesmit beszerezni, így előbb-utóbb kénytelen voltam nekilátni a házi kenyérsütésnek. Több mint egy évtized eltelt azóta. Több kézműves pékség is árusít már kíváló alapanyagokból, hagyományosan kovászolt, remek kenyeret, de még mindig nincs minden sarkon, sokszor még tovább tart a jó kenyér felkutatása, mint az otthoni elkészítése. Meg aztán az alkotás öröméhez, és az otthon sülő kenyér semmi máshoz nem fogható illatához is hozzá lehet szokni nagyon. 

Íme néhány érv a házi kovászos kenyér mellett:

1.KÖNNYŰ EMÉSZTÉS: A kovászban lévő baktériumok elkezdik lebontani a lisztben lévő glutént, keményítőt, így az az ember számára könnyen emészthetővé válik. A kovásszal készült kenyér, péksütemény nem puffaszt.
2.ÁSVÁNYI ANYAGOK:A gabonában lévő ásványi anyagok is hozzáférhetőbbé válnak, könnyebben szívódnak fel.
4.HATÁSA A VÉRCUKORRA: A hosszú kovászolási folyamat alatt a szénhidrátok lebontódnak, így a kovásszal kelesztett tészta nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet.
5.GLUTÉN ÉRZÉKENYEKNEK IS: A lisztben lévő glutén is elő emésztődik, így könnyen megemésztik azok is, akiknek egyébként a glutén emésztése problémát okoz (cöliákiában szenvedők nem fogyaszthatnak ilyen kenyeret sem).
6.ELTARTHATÓSÁG:A kovászban lévő ecetsav tartósítja a kovászolt kenyeret, így az napokig eláll, de többnyire egy hét elteltével sem penészedik, romlik meg.
7.ÍZ, ÉS AROMA: A kovász javítja a kovászolt tészta ízét (a fermentálás során keletkező íz és aromaanyagok miatt). Egyszóval ízletes még akár önmagában is.
8.ÁLLAG: A kovásszal készült kenyér,kifli, pogácsa, kalács, stb. nem morzsálódik, belül rugalmas, laza, kívül ropogós.
9.ALKOTÁS ÖRÖME: Egy igazi kézműves kenyér/péksütemény elkészítésébe minden kreativitásodat beleadhatod a változatos összetevők, formázási variációk a Te kreatív energiádat tartalmazzák.
10.STRESSZŰZŐ: Az odafigyelést igénylő alkotó munka növeli tudatosságod, lecsendesíti az elméd, igazi stresszoldó.

Jó sütögetést mindenkinek.