ENDOMETRIÓZIS - Természetes Életmódterápiája I. rész

Komplex szénhidrátokban, ásványi anyagokban gazdag, zsiradékban szegény étkezés hosszabb távon képes normalizálni a hormonális és testi funkciókat, ugyanakkor az egészséges étrend mellett éppoly fontos, hogy az endometriózissal érintett nő törődjön a testével, mozogjon, végezzen rendszeresen testi és lelki gyakorlatokat az egészsége érdekében. A fizikai testgyakorlatokon túl a relaxációs, meditációs gyakorlatok is nélkülözhetetlenek az egészség helyreállításában, az érzelmi blokkok oldásában.

Táplálkozási javaslat ENDOMETRIÓZIS-ban szenvedőknek:

A főtt gabonák az energiák befelé áramlását segítik elő, így endometriózisnál az étkezés 40-50%-át teszik ki. Endometriózisban érintett nők sok esetben emésztési panaszoktól is szenvednek, bélrendszerük meggyengült, így gyakran javaslom a glutén tartalmú gabonák, különösen a búza kerülését, így számukra leginkább barnarizs, köles, quinoa, némi hajdina, kukorica javasolt.

A zöldségfélék, gyümölcsök szezonjukban, és adott termőhelyen történő fogyasztásának elsődleges egészségügyi hatása, hogy szezonhoz igazodó energiájukkal segítik testünk alkalmazkodását az aktuális időjárási körülményekhez. Hideg évszakban melegítik, a nyári forróságban hűtő hatásukkal védik testünket a túlhevüléstől, ezáltal ellenállóbbá téve bennünket az időjárás viszontagságaival és a betegségekkel szemben.

Rendkívül fontos, hogy endometriózis esetén kizárólag helyben termő, a szezonnak megfelelő zöldségeket, és gyümölcsöket egyél, és figyelembe kell azt is venni, hogy egyes zöldségek ebben az egészségi állapotban nem ajánlottak, úgy, mint a paradicsom, paprika, sóska, spenót, padlizsán, burgonya, avokadó, ginzeng. Ezek extrém Yin energiájuk miatt negatívan befolyásolják a betegség alakulását. Kövesd az étkezésedben is a természet ciklikus rendjét, hogy Te is visszakerülhess a saját rendedbe.

Endometriózis esetén gyakran fogyassz például édes zöldségeket (sütőtökfélék, hagymafélék, káposzta), gyökérzöldségeket (répafélék, retekfélék), hosszabb ideig, lassú tűzön főtt ételeket kombinálj kuktában főtt gabonafélékkel, elsősorban barnarizs fajtákkal, kölessel, árpával (ha a glutén nem kerülendő). Hüvelyesekkel, amilyen például a csicseriborsó, zöld lencse növelheted belső erődet, tested középső részeibe, mélyen befelé (ahol a probléma található) koncentrálhatod energiáidat, erősítheted a reproduktív szervek működését, enyhítheted a cukorháztartás esetleges zavarait.

A nyákos lerakódásokat okozó ételeket kerüld (pl. tej és tejtermékek, fehér liszt, finomított élelmiszerek, stb.). A megfelelő tisztító ételfélékkel ösztönözheted távozásra a szervezetedből a már lerakódott nyákot. A tisztító étrendnél arra is ügyelned kell, hogy erősen összehúzó hatású ételek (például hajdina, sütőben sült ételek, mint kenyérfélék) az első 1-3 hónapban nem ajánlottak, hiszen azok gátolják a lerakódások oldását, tisztulását.

Cisztákra, miómákra, egyéb lerakódások alhasból történő eltávolítására ajánlom a  gyömbérpakolást, amely hatása a stagnáló energiák szétoszlatásán, illetve a test és környezete közötti jó energiacsere helyreállításán alapszik.

A gyógyulás szakaszában érdemes algával készült ételeket is fogyasztani, mivel az algák veséket, húgyutakat erősítő funkciójukon túl feltöltik a szervezetet ásványi anyagokkal, tisztítják a vért és felébresztik az ember ősi energiáit, a szaporodási energiát.

Amennyiben a lép, a hasnyálmirigy gyengének bizonyul, inzulin rezisztencia, vagy diabetes is szerepel az anamnézisben, édes zöldségital fogyasztását javaslom.

Az emésztőrendszer harmonizálására (pl. székrekedés, hasmenés, puffadásos panaszok, savas felböfögés, stb.) kuzu ( Pueraria Lobata) nevű növény gyökeréből kinyert, keményítő szolgálhat gyógyital alapanyagaként.

Az endometriózis sokrétűsége miatt, no meg azért, mert mindannyian mások vagyunk, lehetetlen mindenki számára megfelelő ételt, italt, házi gyógymódot javasolni.

Az általános javaslatok kezdeti lépésnek kíválóak, ugyanakkor megfelelő gyógyital, pakolás, egyéb háziszer kiválasztásában érdemes makrobiotikában jártas szakember tanácsát kérni, és véleményem szerint az étrendváltást is nagymértékben segíti, hatékonnyá teszi, ha az étrend összeállításához szakember segítségét veszed igénybe, és nem neked kell kiokoskodni, hogy mit egyél, nem kell összevadászni a recepteket, hogy ezekből az esetleg számodra még szokatlan alapanyagokból mit főzzél, mit hogyan kombinálj, ízesíts, hogy ízletes és egyben az egészségedet javító ételt kapj.

Az mindenesetre biztosan segít, ha

  • az ételt alaposan megrágod, mielőtt lenyelnéd
  • minél frissebben fogyasztod el az elkészült ételt
  • ha az étkezésed időpontjait rendszeressé teszed
  • lefekvés előtt 2-3 órával már nem eszel
  • kerülöd a túlevést
  • legkésőbb 22-23 óra magasságában nyugovóra térsz és reggel 6-7 között legkésőbb felkelsz.

Folytatás következik testmozgás endometriózis esetén témában.