ENDOMETRIÓZIS - MOZGÁSTERÁPIÁS JAVASLAT

Az oly jellemző mozgásszegén, ülő életmód elősegíti, hozzájárul a feleslegek testben való felhalmozódásához, a keringés lassulásához, az energiák áramlásának elakadásához. Nőknél az ülő életmód révén az alhasi rész energiái panganak, ezért oly gyakoriak ezen a területen a különféle lerakódások, és az endometriózis is.

Megfelelően összeállított jógagyakorlatok javítják a kismedencei szervek vérellátását, központi idegrendszerre gyakorolt hatásukkal elősegítik a kiegyensúlyozott hormonális működést, stimulálják az immunrendszer mechanizmusait, stressz oldóak, harmonizálóan hatnak a női szervezetre.

Az endometriózis rendkívül sokrétű testi és lelki panasz formájában nyilvánulhat meg, így nem lehet egyféle gyakorlatsor ajánlást megfogalmazni. Állapotod, panaszaid függvényében érdemes a hozzád leginkább illő gyakorlatsort összeállítani, a megfelelő relaxációt, meditációt kiválasztani. A gyakorlásodat a női ciklusodhoz, az aktuális évszakhoz, időjáráshoz igazítsd hozzá, ezzel is kapcsolódva az Univerzum rendjéhez.

Olyan gyakorlatsort érdemes összeállítani, amely fájdalomcsökkentő, oldja és lazítja az alhasi tüneteket, az esetleges hegesedéseket, feszüléseket, húzódásokat, azaz az alhasi diszkomfort érzést. Átdolgoztatja az alhasat, javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, harmonizálja a hormonműködést. Átmozgatja, energiával tölti fel a női nemi szerveket és azok tartó rendszerét, stresszoldó hatású.

MÉGIS, AKKOR MI AZ AMI BIZTOSAN JÓ LEHET?

Gyakorlást kezd ráhangolódással, találd meg a stabil alapjaidat kapcsolódj a légzésedhez, érkezz meg saját belső csendedhez, majd végezz központosító gyakorlatokat, azután folytasd ízület és mirigytisztító gyakorlatokkal.

A következő 10 gyakorlatot is biztonsággal végezheted (pontos kivitelezésüket sajátítsd el a női jógaórákon):

1.Marjari aszana különféle változatainak gyakorlása segíti a menstruációs panaszok enyhítését, átmasszírozza az alhasi szerveket, tonizálja az ivarszerveket, rugalmassá teszi a gerincet, enyhíti a hátfájdalmakat, javítja az emésztést.

2.Gomukhaszana: áramlással, ráhajlással végezve: nyitja a keresztcsontot, és a szív terét, nyújtja a csípőt, az egyik fő női stressz gyűjtő területet, stimulálja a nemi mirigyeket, segít a stabil alapok megtalálásában, frissíti az idegrendszert.

3.Baddha kónászana feszültségoldó, deréktáj, has vérellátásának javítása, menstruációs panaszok enyhítése, vese energizálása.

4.Dzsanu sirsaszana (térd megemelve), és/vagy pascsimottanaszana vese energizálására, inzulin rezisztencia és cukorbetegség megelőzésére, alhasi szervek masszírozására.

5. Vakraszana-ban hasi légzés figyelése – 7 fő csakra harmonizálása, energizálás.

6.Ustrazsana csípőre tett kézzel, szív terének és hasi térnek a nyitására, ivarrendszer élénkítése

7.Bhudzsangaszana (utána esetleg dhanuraszana) – méh, petefészek energizálása, pajzsmirigy szabályozó

8. Kandaraszana a női nemi szervek tonizálására, menstruácós rendellenességek kezelésére, emésztés javítására, pajzsmirigy működésének szabályozására

9.Pavana muktaszana – hasi légzés – gördülés oldalra egészen a homlokra HA szóval kilélegezve –elengedés gyakorlás

10.Shavaszana székre helyezett alsó lábszárral, hogy a derék-alhas minél jobban ellazulhasson 10 perc relaxáció a feszültségek oldása érdekében

Egyes gyakorlatok végzésének lehetnek ellenjavallatai (térd problémák, gerinc sérv, műtét utáni állapotok, stb.), ezért minden esetben érdemes kikérni jógaoktató véleményét, ezért ajánlom a gyakorlatok oktatótól való elsajátítását. Női jógaórán, női körben egész más a hangulata, energiája a gyakorlásnak, próbáld ki Te is.

A gyakorlásod során fókuszod legyen a méhed, petefészkek, alhas területén, légzésedre figyelj, melyet hangolj össze a gyakorlatokkal. Az endometriózis nem mindig jár cisztával, de ha neked van, akkor figyelj rá, hogy tartós nyomást ne gyakorolj az alhasra (ritmikus, pumpáló mozdulatok végezhetők).

Rendszeresen gyakorolj (naponta, de legalább 4-5 alkalommal hetente), ha csak napi 20 perced van, akkor végezd legalább az ízület és mirigy gyakorlatokat, vagy relaxálj.

Alakíts ki olyan napirendet, amelybe a gyakorlást is beleilleszted, és étkezéseid időpontjait is szerepelteted, alakíts ki kis rituálékat magadnak. Figyeld meg női ciklusodat, térképezd fel azt, és légy tekintettel a ciklusod különböző szakaszaiban fennálló fizikai és érzelmi állapotodra, igazítsd hozzá a gyakorlásodat és a táplálkozásodat, életviteledet egyaránt. Menzeszed napjain inkább pihenj, lazíts, vonulj vissza „holdkunyhódba”, akkorra semmiképp se ütemezz be intenzív gyakorlást, erőteljes fizikai munkát.