ENDOMETRIÓZIS megközelítése holisztikus szemmel

Az endometriózis nem más, mint az életmóddal összefüggő egyensúlyvesztés, energetikai blokkok, testi-lelki tünetekkel.

Az én jógaoktatói és természetes gyógymódok tanácsadói megközelítésemben az ember egészsége (egyensúlya) az elfogyasztott ételeken, italokon, az általa végzett tevékenységen (amelybe a fizikai aktivitás is beleértendő), az őt körülvevő környezetén, és lelki beállítottságán, a természet ciklusaival való kapcsolatán múlik. A betegségek (mint, például az endometriózis) legfőbb oka a szegényes, az egyén számára nem megfelelő táplálkozásban, életvitelben, a természet ciklikus rendjétől való eltávolodásban keresendő, az egészség forrása pedig a testi-lelki-szellemi egyensúlyt megteremtő, az egyén számára megfelelő, természet rendjével harmonizáló étrend, és életmód. .

Amennyiben eltávolodunk a természetes életmódtól, és a nő nem képes a természet által neki szánt szerepet betölteni (anyaság, családról való gondoskodás, otthon szépítése, stb.), nem képes megélni női testének-lelkének állandó ciklikus (hormonális) változáson alapuló igényeit, és ez számára egy folyamatos lelki terhet, belső vívódást okoz, a természet bölcsessége révén az emberi lét alapvető funkciója, a szaporodás gátlódik. Az endometriózis okai fellelhetők a természetellenes táplálkozásban, a természetellenes, mozgás nélküli életmódban, a természetellenes munkavégzési körülményekben, illetve azokban a nem kifejezetten nőkre illő munkahelyi és családi szerepekben, amelyek manapság elvárásként fogalmazódnak meg a nőkkel szemben, a nő hagyományos szerepének eltűnésében, a családi lét hiányában, de fogalmazhatnék úgy is, hogy a túlkeményedett életmódban. Női egészségünk látja kárát annak, ha háttérbe szorítjuk női ciklusunk változásával változó igényeinket, ha nem vagyunk tekintettel a női lét ciklikus rendjére. 

A megfelelő napi rutin, rendszeresség és rendezettség hiánya, közös események, szokások elmaradása, rendellenes kapcsolatok, vagy épp a kapcsolatok hiánya is hozzávezethet ezen női betegség kialakulásához.

Az eredendő, alapvető biológiai erőnket, női erőnket csakis természetes módszerekkel, a természethez, annak ciklikus rendjéhez való kapcsolódással tudjuk helyreállítani, megerősíteni.