A MAKROBIOTIKA JELENTÉSE SZÁMOMRA

A makrobiotika nem más, mint a hosszú, boldog, békés élet titka, amelyet a természethez való közelítés, a természet megértése, a természettel való összhang, szoros kapcsolat megteremtése útján érhetünk el. A saját egészségünkért, sorsunkért való cselekvés, felelősségvállalás, és döntés szabadsága. Ohsawa-t idézve: „Ez az orvostudomány-filozófia arra irányul, hogy megértsük a végtelen szabadságot, az örök boldogságot és a tökéletes igazságot. Békeként jelenik meg ez a tudatosság a családi és társadalmi kapcsolatok terén. A módszer egyszerű, mindössze napi gyakorlatokból áll. Lehet diéta vagy értelmi megismerés, bár a kettő együtt a legkedvezőbb.”

Az ember a test-lélek-szellem egységéből tevődik össze, minden egyes szervünk kapcsolatban van az összes többivel. A szerveink harmóniában működnek együtt, mindegyik szerv működése az összes többi szerv egészséges működésén múlik. Ha valamelyikben az energia áramlása elakad a többi szerv energia egyensúlya, azaz egészsége is megrendül.
A makrobiotika a test energiáit veszi alapul, kimondja, hogy a Yin és Yang energiák egyensúlya jelenti az egészséget, és ha ez a finom egyensúly felborul, akkor alakul ki valamilyen betegség. Azt igyekszik feltárni, hogy a beteg étrendjében, életmódjában, illetve gondolkodásmódjában mik okozhatják az egyensúlyvesztést, illetve, hogy hol vannak energia többletek, hiányok, blokkok test szerte, azaz a probléma okát igyekszik feltárni, és kezelni. A testi tüneteken túl az ember érzelmeire, gondolatvilágára is figyel, az egész embert, az egész képet nézi. A szervezetünk, testünk egészségét nem lehet külön választani az érzelmi, lelki, szellemi állapotunktól.
Komplex szénhidrátokban, ásványi anyagokban gazdag, zsiradékban szegény étkezés hosszabb távon képes normalizálni a hormonális és testi funkciókat, ugyanakkor az egészséges étrend mellett éppoly fontos, hogy törődjünk a testünkkel, mozogjunk, végezzünk rendszeresen testi és lelki gyakorlatokat az egészségünk érdekében. A fizikai testgyakorlatokon túl a relaxációs, meditációs gyakorlatok is nélkülözhetetlenek az egészség helyreállításában, az érzelmi blokkok oldásában.
A makrobiotika holisztikus megközelítése szerint minden ember felelős a saját betegségéért, vagy egészségéért, aktívan tevékenykednie kell az egészsége megőrzése, helyreállítása érdekében.